דף הבית  >> 
 >> 

הרשם  |  התחבר


אוכל צבעוני טבעי ובריא- ללא צבעי מאכל 

מאת    [ 07/07/2010 ]

מילים במאמר: 672   [ נצפה 3274 פעמים ]

השאלה אם צבעי מאכל מסוכנים לבריאות נבחנת שוב ושוב מאז מחצית המאה ה-20 מספר מחקרים שפורסמו באותה עת העלו אפשרות מבוססת למדי שחלק מהצבעים ובעיקר צבעי מאכל סינתטיים פועלים כחומרים משלשלים, חלק אחר גורם לתופעות אלרגיות וחלק נוסף גורם לתופעות נוירולוגיות. הסכנה הגדולה היא שמרכיבים רעילים המצויים בצבעים סינתטיים פוגעים בחומר הגנטי שבתאים ומאיצים את התפתחות התהליך הסרטני. ילדים נמצאים בסיכון גבוה במיוחד כיוון שחלק ניכר מהמזונות המיוצרים עבורם מכילים צבעי מאכל ורגישותם להשפעה המזיקה רבה יותר מרגישות המבוגרים. קבוצת הצבעים העשויה מזפת פחם היא המזיקה במיוחד מבין צבעי המאכל, המשפחה הזו כוללת צהובים ואדומים וצבעים כהים כגון שחור, סגול וכדומה. הזפת הוא נוזל שחור סמיך וצמיג הנוצר בעת זיקוק הפחם, זיקוק נוסף של הזפת המזוקקת מפיק תרכובות כימיות, חומצה קרבולית, נפתלין ועוד. מתרכובות אלה או ממרביתן מופקים צבעי מאכל וחומרים נוספים. קבוצה אחרת של צבעים שלדברי מומחים מסוכנת לא פחות היא קבוצת צבעי אזו אלה מכילים חנקן, חומצות חנקתיות הנוצרות מחומרים כימיים מקשרים. כמעט בלתי אפשרי להימנע מאכילת צבעי מאכל המצויים במזונות רבים, חייבים לזכור שהמינונים הם הקובעים. יש להמעיט ככל האפשר באכילת צבעי מאכל סינתטיים ולבחור בתחליפים בטוחים.קיימים מוצרים שאינם מכילים צבע למשל אטריות, יש להעדיף אותם על מוצרים מקבילים עם צבע. יש לבדוק היטב את התוויות על גבי מוצרי המזון ולהעדיף את אלה שעליהם מצוין צבע מאכל טבעי, אם בכל זאת קונים מזון שמכיל צבע מאכל יש להעדיף את זה שצבעו בהיר יחסית, להימנע מאכילת סוכריות עם צבעי מאכל , אלומיניום , כסף וזהב הם מתכות רעילות למאכל. חשוב לבדוק גם את כמות המלח או תחליפי המלח כמו מונוסודיום גולוטמט. מאחר ויש צורך בהרבה רכיבים תזונתיים בעיקר בויטמין B1 בכדי לעכל את הסוכר בגוף, צריכה עודפת של סוכר עלולה להוביל לחוסר איזון ברכיבי התזונה. חוסר איזון יכול להוביל למחלות הקשורות לתזונה, השמנה, סוכרת, בעיות עיקול ועד לרמה גבוה של מחלות לב, כלי דם, סרטן והתקפי לב. במסגרת תוכנית הדיאטה הנשית בסטודיו C - דיאטניות סטודיו C מכוונות ועוזרות ללקוחות לזהות נכונה את צבעי המאכל וחומרי השימור השונים מהם חשוב להימנע. בכדי לשפר את אורח חייה ובריאותה. ההכוונה נעשית באמצעות מתן רשימה של צבעי מאכל מהם יש להימנע ובעזרת לימוד של קריאת תויות מזון נכונה. כל אלו יביאו למזעור הנזקים שעלולים לקרות בעקבות צריכת צבעי מאכל והחומרים המשמרים.ג'אנק פוד או פאסט פוד משפיעים לרעה על התנהגות האדם, מחקרים מראים שאכילת ג'אנק פוד פוגעת ביכולת הריכוז וגוררת התנהגות היפראקטיבית. מי שעוסק בספורט רוצה לשמור על מוטיבציה טובה, ריכוז טוב ולכן יש חשיבות רבה למזון איכותי. מה שנחקר לגבי ילדים נכון גם למבוגרים. תזונה לקויה משפיעה על איכות השינה, שינה לא טובה בילדים נובעת מחוסרים תזונתיים, פוגעת בתפקוד היומיום שלהם ומתבטאת בדפוסי התנהגות אופייניים, ישנוניות, אי יציבות רגשית, אי שקט. בשנה האחרונה המגמה היא שהציבור יהיה מודע לאוכל בריא שמקנה איכות חיים עם יתרונות בריאותיים, אך לצערנו המשבר הכלכלי הביא למגמה הפוכה בה אנשים צורכים אוכל זול יותר ומשביע יותר, מזון עתיר שומן, סוכר וקלוריות. המגמה הבריאותית תישאר בתודעת הציבור והמוצרים יהיו תלויים במחיר. באנגליה נערך מחקר מאוניברסיטת סאוטהמפטון שמסקנותיו הם שהתוספים המלאכותיים לדברי מתיקה הנרכשים ע"י ילדים גרמו לפגיעה ביכולת הריכוז של הילדים ולהשפעה שלילית על התנהגותם. לירקות השפעה מגינה בפני מחלות לב,31 אחוז מהתחלואה במחלות לב בעולם מיוחסת לצריכה נמוכה של ירקות ופרות.אכילת ירקות ממשפחת המצליבים מפחיתה את הסיכון לאירוע מוחי, צריכתם של ירקות ופרות מפחיתה את הסיכוי ללקוח בסרטן דרכי העיכול עד 30 אחוז. הירקות מכילים סיבים, מינרלים, ויטמינים ובנוסף גם תרכובות ייחודיות בעלות השפעות בריאותיות. לרוב התרכובות יש פעילות נוגדת חמצון המגנה מפני סרטן, טרשת עורקים, קטרקט ומאיטה את תהליכי ההזדקנות. התרכובות נוגדות החמצון המצויות בירקות אינן נהרסות בבישול, והפוך הוא רמתן בירק וזמינותן לגוף טובה יותר בירקות שעברו תהליך של הקפאה או בישול. לדוגמא תירס קפוא מכיל יותר בטא קרוטן מאשר תירס טרי, תרד ואפונה קפואים מכילים יותר לוטאין מאשר תרד ואפונה טריים. כל תעשיית המזון בארץ ובעולם משתמשת בחומרים משמרים ובצבעי מאכל שאמורים למנוע ריקבון ולהאריך את חיי המדף של המוצר. צבעי המאכל אמורים להפוך את המוצר למושך יותר, ולגרום לו להראות כדבר האמיתי אך מאחר ואנו חיים במדינה עם תנאי אקלים אידאלים, שופעת בירקות ופרות במשך כל השנה. נשים שמנהלות את משקי הבית חייבות להיות מודעות לנושא, לדאוג שבני המשפחה יאכלו יותר ויותר מפרות וירקות הארץ הטבעיים.

המאמר נכתב על ידי מיכל גרשוביץ ואיילת נדיב, דיאטניות קליניות, מנהלות מקצועיות, מחלקת דיאטה, רשת סטודיו C. לחומרים נוספים בנושא תזונה ופעילות גופנית http://www.studioc.co.il/>




מאמרים חדשים מומלצים: 

חשבתם שרכב חשמלי פוטר מטיפולים? תחשבו שוב! -  מאת: יואב ציפרוט מומחה
מה הסיבה לבעיות האיכות בעולם -  מאת: חנן מלין מומחה
מערכת יחסים רעילה- איך תזהו מניפולציות רגשיות ותתמודדו איתם  -  מאת: חגית לביא מומחה
לימודים במלחמה | איך ללמוד ולהישאר מרוכז בזמן מלחמה -  מאת: דניאל פאר מומחה
אימא אני מפחד' הדרכה להורים כיצד תוכלו לנווט את קשיי 'מצב המלחמה'? -  מאת: רזיאל פריגן פריגן מומחה
הדרך שבה AI (בינה מלאכותית) ממלאת את העולם בזבל דיגיטלי -  מאת: Michael - Micha Shafir מומחה
ספינת האהבה -  מאת: עומר וגנר מומחה
אומנות ברחבי העיר - זרז לשינוי, וטיפוח זהות תרבותית -  מאת: ירדן פרי מומחה
שיקום והעצמה באמצעות עשיה -  מאת: ילנה פיינשטיין מומחה
איך מורידים כולסטרול ללא תרופות -  מאת: קובי עזרא יעקב מומחה

מורנו'ס - שיווק באינטרנט

©2022 כל הזכויות שמורות

אודותינו
שאלות נפוצות
יצירת קשר
יתרונות לכותבי מאמרים
מדיניות פרטיות
עלינו בעיתונות
מאמרים חדשים

לכותבי מאמרים:
פתיחת חשבון חינם
כניסה למערכת
יתרונות לכותבי מאמרים
תנאי השירות
הנחיות עריכה
תנאי שימוש במאמרים



מאמרים בפייסבוק   מאמרים בטוויטר   מאמרים ביוטיוב